Allergisch voor bubble tea: alles wat je moet weten

Making Bubble Tea
De wereld van bubble tea is een vreemde. Het is niet alsof we het hebben over iets zo eenvoudig als koffie of thee; het kan worden gemaakt met allerlei verschillende ingrediënten en smaken en het heeft de kracht om mensen heel gelukkig of heel verdrietig te maken. Een voorbeeld: allergieën. Bubble tea, ook bekend als parelmelk thee, boba, tapioca bubbels, boba nai cha - hoe je het ook noemt - kan een aantal behoorlijk slechte reacties veroorzaken voor degenen die er allergisch voor zijn! In deze blogpost zullen we het hebben over wat een allergie voor bubble tea veroorzaakt, hoe vaak ze voorkomen en waar deze allergieën vandaan komen.
Advertentie

Waar komen allergieën voor bubble tea vandaan?

Dus, wat is bubble tea? Bubbel thee of boba melkthee (zoals het ook wel genoemd wordt) bestaat uit een basis van zwarte of groene thee met toegevoegde smaakstoffen en ingrediënten. Het bekendste ingrediënt van bubble tea zijn tapiocaparels, waaraan de drank zijn naam dankt. De tapiocaparels worden geserveerd bij de thee. Er zijn veel verschillende bubble tea smaken, maar er is één ding dat al deze drankjes gemeen hebben: tapiocaparels!

Dat klopt – als je allergisch bent voor boba melkthee kan dat komen door het beroemdste ingrediënt ervan… tapiocaparels. Mensen kunnen allergisch voor tapioca parels zijn omdat ze gemaakt zijn van de tapiocaplant, of vanwege een allergie voor gluten. Mensen die coeliakie hebben kunnen niets eten waar gluten in zitten – en dat geldt ook voor boba melkthee!

Allergieën voor tapiocaparels zijn zeldzaam, maar ze bestaan wel. Als je een allergie hebt voor boba melkthee, komt dat waarschijnlijk door de lactose in het drankje – niet door het beroemde ingrediënt. Toch: als het drinken van boba je tegen gaat staan , is het een goed idee je arts of allergoloog te bezoeken.

Je kunt eventuele risico’s vermijden door alleen melk in de bubble tea te vermijden, en niet de parels zelf! Gelukkig zijn er veel zuivelvrije boba theeën die je kunt proberen in plaats van gewone.

Hoe wordt tapioca gemaakt?

Tapioca wordt gemaakt door de verwerking van de cassavewortel. De knolvormige wortels van de cassaveplant worden geschild, tot moes gemalen en dan geperst om het sap eruit te halen; de overblijvende natte brij wordt door een zak van fijne stof gefilterd, waardoor het grootste deel van de zetmeelrijke vloeistof eruit wordt gehaald (dit heet “tapioca melk”).

Cassave Wortel
Cassave wortel. Foto door Daniel Dan via Pexels

De tapioca melk wordt hierna gekookt, en aan het kokende mengsel wordt een zetmeel toegevoegd. De tapiocaballen worden gevormd door deze hete vloeistof in een bak met koud water te gieten. Eenmaal gestold kunnen ze uit hun bakje gehaald worden en in houten bakken onder de zon enkele dagen drogen voor ze verpakt worden.

Advertentie

Allergie voor tapioca

Een allergie voor tapioca is een zeldzame vorm van allergie die slechts 0,01-0,04% van de totale bevolking in Noord-Amerika en West-Europa treft (bron: MedicineNet). Dit komt omdat tapioca afkomstig is van de cassavewortel, zodat het door voedselproducenten met zorg verwerkt en behandeld moet worden omdat het bij consumptie mogelijk microben kan bevatten die ziekte veroorzaken.

Tapioca Parels
Tapioca parels. Foto door Charles Deluvio via Unsplash

Hoe ontstaat de allergie voor tapioca (parels)?

De allergie voor tapiocaparels komt van de chemische bestanddelen van zetmeel, die allergieën kunnen veroorzaken.

De deeltjes worden niet door het lichaam opgenomen en werken als een irriterende stof voor het lichaam; hierdoor ben je allergisch voor bubbelthee of elk ander product dat zetmeel bevat (brood, pasta). De veroorzaakte symptomen kunnen variëren naar gelang de druk op het lichaam worden aangebracht.

Als je een zetmeelhoudend product consumeert, is het belangrijk dat je darmen in goede conditie zijn en dat hun peristaltische bewegingen niet gehinderd worden door constipatie of dysbiose (onevenwichtigheid van de darmmicrobiota). Als aan deze voorwaarden voldaan is, komen de deeltjes in contact met de slijmvliezen van je dunne darm, waar ze worden afgebroken om vervolgens geabsorbeerd te worden.

Als de dunne darm beschadigd is, worden deze deeltjes niet afgebroken en zal je bloed grote hoeveelheden onverteerd zetmeel bevatten. Je immuuncellen herkennen deze stof als lichaamsvreemd omdat ze nooit verteerd of geabsorbeerd is voor ze dat punt in je maag-darmkanaal bereikt heeft; ze vallen het aan tegen de darmwand waar abnormale concentraties voorkomen en zodoende een allergische reactie veroorzaken.

Advertentie

Allergische reacties op tapioca parels worden meestal in verband gebracht met latex allergieën, dus als je in het verleden een latex allergie hebt gehad, moet je daar rekening mee houden bij het consumeren van bubble tea of andere producten die rubber kunnen bevatten.

Het ontgiften van tapioca zetmeel vanwege cyanide

Vergiftiging is uiterst zeldzaam, maar als je een tapioca allergie of intolerantie hebt kan het hier aan liggen. De tapioca zetmeel dient ontgift te worden voordat je het consumeert, vanwege de hoeveelheid cyanide. Cyanide is een giftige stof die een hele reeks symptomen kan veroorzaken, waaronder duizeligheid en misselijkheid.

Cyanide Vergiftiging
Cyanide vergiftiging. Foto door Clker-Free-Vector-Images via Pixabay

Het is belangrijk te bedenken dat cyanide vergiftiging door tapioca producten uiterst zeldzaam is. Het is dus niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken als je allergisch of intolerant bent voor tapiocazetmeel. Dat gezegd hebbende, zijn er enkele meldingen geweest die erop wijzen dat kan het bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken.

Tot nu toe zijn er geen bijwerkingen van cyanidevergiftiging bekend die in verband gebracht worden met de consumptie van bruisthee met parels, dus ze kunnen veilig gedronken worden en informeer je arts over je persoonlijke geschiedenis met latexallergieën.

Bubble tea allergie door grasgelei

Een ander allergeen dat met bubble tea in verband gebracht wordt is de grasgelei, die gemaakt wordt van een plant die “coixzaad” heet. Coixzaad bevat chemische stoffen waarvan bekend is dat ze bij sommige mensen allergieën en astmasymptomen opwekken.

Latex Handschoenen
Latex handschoenen. Foto door leo2014 van Pixabay

Bubble tea en allergie voor latex

Een allergie voor latex komt niet hetzelfde als een allergie voor tapiocaparels. Latexallergieën worden gekenmerkt door huiduitslag, verstopte neus en ademhalingsmoeilijkheden als je in contact komt met producten die latex bevatten; ze kunnen ernstig zijn als ze niet goed behandeld worden. Het risico om een latex allergie te ontwikkelen is groter bij gezondheidswerkers die veelvuldig contact hebben met handschoenen die rubber bevatten.

Voor zover bekend is er geen allergische reactie op latex gemeld van het eten van tapioca parels. Sommige mensen kunnen echter een milde allergie of intolerantie hebben die door de consument niet herkend wordt en dus onopgemerkt blijft.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Comment
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedback
Bekijk alle reacties
test
test
23 dagen geleden

test

Net toegevoegd:

Follow Us

Sign up for our Newsletter

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit