Bubble Tea: wat is het en waar komt het vandaan?

Bubble tea drinking lady
Bubble tea, ook bekend als boba milk tea of parelmilkthee is een Taiwanese drank die populair is geworden in de Verenigde Staten en Canada. Wat is bubble tea precies? Het is een brouwsel van zwarte of groene thee gemengd met tapiocaparels (of "bubbels") en andere smaakstoffen zoals fruitgelei, grasgelei, vers fruitsap en knallende bubbels. De geschiedenis gaat terug tot 1980 toen een man genaamd Hanlin deze drank in Taiwan introduceerde na zijn reizen in het buitenland.
Advertentie

Bubble tea is een populaire drank in vele delen van de wereld. Maar bubble tea komt oorspronkelijk uit Taiwan, waar het een dagelijks onderdeel van hun dieet is. Bubble tea is zelfs zo ingeburgerd in de Taiwanese cultuur dat er op elke hoek van de straat bubble milk shops te vinden zijn! In dit artikel bespreken we het verhaal achter dit smakelijke drankje en hoe het zo groot is geworden in zo’n korte periode van tijd.

Wat is bubble tea?

Bubbelthee is een drank bestaande uit zwarte thee. De naam “bubble” kan verwijzen naar het geluid dat je hoort wanneer je met een lepel door het drankje roert. Maar volgens sommige bronnen betekent bubble ook: ballonnetje of spettersel (hetgeen niet zo opvallend overkomt).

Het originele recept voor díe unieke smaak bestaat uit zwarte thee, geschikte suiker en azijn. De Amerikaanse én Chinese variant van het drankje bevat een laagje tapioca of boba (zachtgekookte erwt).

Bubble tea is bekend geworden in Taiwan, onder andere in Taipei. Daar heeft het veel bekendheid gekregen en is het zelfs aangepast door de Taiwanezen.

Bellenthee staat bekend als “Tong Zhi Cha” in China, waar er ook veel verschillende varianten van bestaan. In Japan kan je dit drankje plakken op een zoete én geroosterde soep uitgestippeld onder andere om gezond te blijven tijdens koud weer.

De geschiedenis van bubble tea en hoe het een Taiwanese traditie geworden is

De geschiedenis van bubble tea gaat ver terug, tot in de tijd van het Romeinse Rijk. In die periode waren er al ervaringen met zachte bessen, maar toen nog geen bubble tea. De oorspronkelijke versie was echter wel veel zoeter en bevatte meer suiker dan wij nu gewend zijn. In de jaren 80 kwam bubble tea voor het eerst in Taiwan. Het werd vernoemd naar het zachtjes rondspattende geblaas dat erbij hoort. De opkomst van bubble tea was mede te danken aan het feit dat veel Taiwanezen uiteindelijk hun huizen verlieten en weg trokken om elders te studeren of te werken, wat noodzaakte om iets mee te nemen wat goed is onderweg drinkbaar is. Zodoende benutten ze als drankje vaak bubble tea, mede door de goede voedingswaarden.

Advertentie

Hoe is bubble tea groot geworden in Taiwan?

Sinds enkele jaren heeft Bubble Tea ook de Nederlandse markt veroverd, wat betekent dat deze drank nu in iedere winkel te koop is. Het heeft hier vermoedelijk wel even geduurd voordat bubble tea zover omhoog gestegen was, want pas sinds c.a 2001 begon Nederland met een versnelde opkomst van dit drankje en lijkt binnen afzienbare tijd niet meer weg te denken uit ons leven!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedback
Bekijk alle reacties

Net toegevoegd:

Follow Us

Sign up for our Newsletter

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit